Jerk

LIVE-JERK-CHICKEN

Het originele recept van jerk is afkomstig van de Arawak indianen, deze gebruikten uit traditie Jamaicaanse pimento (een soort Spaanse peper) om vlees te kruiden en de houdbaarheid te verlengen, waarna   ze het vlees rookten. De ontsnapte slaven, de   Maroons, zouden deze methode verder hebben ontwikkeld en verbeterd tijdens hun verblijf in de Blue Mountains in de strijd tegen de Britse troepen.  De naam “jerk” is afkomstig van het Quechuanese   woord “ch’arki”, dat gekruid of gedroogd vlees betekend.

 

De ingrediënten

Jerk is gekruid met drie hoofdingrediënten; habaneropeper, de “allspice” pimentbes en tijm. Habanero pepers hebben een intense hete smaak met als boventoon de fruitachtige smaak in je gehemelte. De pimentbes is een ander belangrijk ingrediënt voor jerk. Dit besje, dat niet veel groter is dan een erwtje, komt oorspronkelijk uit West Indië en Zuid-Amerika. Tegenwoordig heeft Jamaica de grootste voorraad pimentbes, dat zijn bijnaam “allspice” te danken heeft aan zijn veelzijdige smaak van een mix van nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. Andere kruiden en specerijen in jerk kruidenmixen kunnen verschillen per kok maar vaak wordt het aangevuld met gember, nootmuskaat, groene uien, kaneel en kruidnagel. Deze kruiden zijn de basis voor de marinade waarmee men de aroma van de oliën vasthoud. Vervolgens smeert men het varkens- of kippenvlees of de vis in met de marinade en wordt het geheel gegrild op pimenthout of een andere zoute houtsoort.

 

Gezondheid

Het is alom bekend dat gegrild vlees een stuk gezonder is dan gebraden vlees. In principe wordt jerk altijd gegrild zodat de opname van het vet wordt geminimaliseerd. Scherp gekruid koken kan soms onverwacht de gezondheid stimuleren.

Pepers zijn uitermate geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een gezond, voedzaam dieet. Weinig calorieën, veel vitamine A en C en belangrijke mineralen als kalium maken van jerk een gezonde maaltijd. Capsaicin is een stof in de hete pepers die de bron is van de hete smaak. Voordelen van deze stof zijn:

- Verbeterde spijsvertering

- Een laxerend effect

- Endorfine wordt aangemaakt in de hersenen (werkt goed tegen pijn)

- Zorgt voor doorloop bij verkoudheid

- Versnelt de stofwisseling waardoor men meer calorieën kan verbranden

Bron: Jerk Story, Jamaica’s Visitor Newspaper, 18 maart 2006

 

Hoe maak je het:

JERK CHICKEN (Een recept van Gerrie Herbst, eerder gepubliceerd in Arts en Auto)

De basis van jerk is verse peper. WALKERSWOOOD JERK ON BNAHet is de moeite van het proberen waard om zelf jerk te maken als u gebraden of gegrilde kip op tafel wilt zetten. Vermeng daarvoor in een foodprocessor 6 hele verse pepers (bij voorkeur de sterke, scherpe, ronde kleine paprika-vormige die wij vooral bij goed gesorteerde toko’s vinden) en 3 tenen knoflook met veel fijngehakte verse bieslook, ½ theelepel kruidnagelpoeder, 1½ theelepel kaneel, een zelfde hoeveelheid nootmuskaat en 3 theelepels pimentpoeder met wat zoute sojasaus en Jamaicaanse rum. Gebruik bij voorkeur een oude rum, want die is zacht van smaak. Laat het mengsel een paar uur in de koelkast rusten. Breng het kruidenmengsel aan onder de huid van een mooie verse kip. Braadt de kip in boter of aan het spit onder een grill. Bedruip de kip voortdurend. Een wijn die goed past bij deze exotische schotel is de Frühburgunder QBA trocken van Weingut Meyer-Näkel (ca. 18 Euro. Provignoble, Nieuwegein), omdat die mooi aansluit bij de geur die de jerk in het kipvlees achterlaat.

 

HONEY JERK BBQ

1 pond vlees (kippen-, lams-, varkens- of rundvlees) snijdt het vlees in blokjes.

1 middelgrote ui, geraspt

2 teentjes knoflook, gesneden

1/2 theelepel zout

2 eetlepels Walkerswood Jerk BBQ Sauce

Mix de ingredienten tot een geheel en marineer voor minstens een uur voordat je ze op de grill legt.

Saus:

1/2 kopje Walkerswood Jerk BBQ Sauce

1 eetlepel honing

1 teentje knoflook, fijn gesneden

Plaats de Jerk op de barbeque en smeer het vlees in met de saus. Bak de Jerk 3 tot 5 minuten, aan beide kanten.

 

Meer Jamaicaanse recepten in het Engels vindt u hier.

 

FruitsItal food. Ontdek de smaak van de tropen via onze verse producten. Probeer de huisgemaakte “Ital” in een Rastafari-restaurant (vegetarisch), de ijskoude gelei in een kleurrijk vruchtenkraampje of de bekende “ackee en saltfish” met broodvrucht.

 

Vis. In dorpjes kunt u lokale viskraampjes vinden, waar de net gevangen vis alweer opgegeten kan worden. Deze dorpjes en viskraampjes zijn vooral te vinden in Port Royal en Treasure Beach.

 

Frituur. Het mag dan aardig wat calorieën bevatten, de Jamaicaanse frituur wilt u niet missen. Probeer de dumplings, de conch fritters, of de bammy’s.

Recept dumplings / Recept fritters / Recept bammy’s

 

Specerijen: Een bekende specerij uit Jamaica is de Piment. Dit zijn rode en groene bessen die na het oogsten gelijk worden gedroogd en worden verwerkt als garnering of  tot poeder wat in worst en sauzen terecht komt. De smaak is te vergelijken met kruidnagel. Naast piment kent Jamaica ook de paprika pepers en vanille. Een aantal andere specerijen en kruiden uit Jamaica:

WALKERSWOMark cooking

-Laurier

-Kassie

-Kaneel

-Kruidnagel

-Knoflook

-Gember

-Nootmuskaat

-Pepers

-Saffraan

-Tijm

-Kurkuma

 

Drinken & Drank

Jamaica staat bekend voor haar bier en rum. Het bekendste merk bier wat gemaakt wordt in Jamaica is Red Stripe. Red Stripe werd voor het eerst gebrouwd in 1928 als gerstebier. In 1938 veranderde het recept en werd Red Stripe gebrouwd als pils. In 1993 werd het oorspronkelijke bedrijf (Desnoes and Gedes Company overgenomen door Guinness Brewing Worldwide en maakte Red Stripe daardoor internationaal bekend.

 

IMG_0744Er zijn verschillende soorten Red Stripe, sommigen bevatten een hoger alcohol percentage dan anderen. Daarnaast heeft het oude bedrijf Desnoes and Gedes Company ook een ander soort bier gemaakt, wat te vergelijken is met het originele Guinness bier alleen is deze wat zoeter, genaamd Dragon Stout. Voor meer informatie over Red Stripe. Naast het bekende Red Stripe zijn er ook andere soorten bier, zoals Kingston Lager, Real Rock Lager en Lion Heart Stout. Bier is op Jamaica zo goed als overal te verkrijgen.

 

Naast bier staat Jamaica ook bekend om haar rum. Vroeger werd rum gemaakt door de hardwerkende slaven en gedronken door planters en boekaniers. In de loop der tijd begonnen ook de Engelsen de rum te drinken. De Jamaicaanse rum is bruin van kleur en wordt erg veel gedronken op Jamaica. Jamaica kent dan ook veel suikerriet plantages waar de ingrediënten voor de rum gemaakt worden. Twee bekende rum merken zijn Appleton en Captain Morgan (deze is vernoemd naar de bekende piraat Morgan).

De website van Appleton

De website van Captain Morgan

 

Cocktails: Naast het bekende bier en rum kunt u ook lekker genieten van cocktails. Cocktails worden over heel Jamaica geschonken en kunnen alcoholisch of non-alcoholisch zijn. Er bestaan veel variaties aan cocktails, dus er is er vast één die perfect smaakt voor u!

 

Koffie: Het meest bekende Jamaicaanse Dia-20koffiemerk is Blue Mountains coffee. Deze wordt geteeld in de regio van de Blue Mountains. De koffie is erg bekend vanwege zijn niet bittere en milde smaak. De koffieplanten groeien alleen in een gebied met veel neerslag en waar het koel en vochtig is.

 

Alhoewel de Blue Mountain Coffee een heerlijke smaakt heeft, is het wel één van de duurste merken koffie ter wereld. De koffiebonen die ook voor de koffie van Blue Mountain worden gebruikt, worden ook verwerkt in het bekende drankje Tia Maria. Neem een kijkje op de website van de Blue Mountain Coffee en leer meer over deze koffiesoort.