Bloem2.kleinJamaica is een tropische Floriade. Meer dan 120 rivieren kronkelen tussen de bergen met toppen tot 2300 meter. De prachtige witte zandstranden vormen een onderdeel van het paradijselijke Jamaica. In dit diverse landschap heeft de natuur speciale ecosystemen ontwikkeld die niet alleen geschikt zijn voor tropische planten, maar ook voor planten die aarden in een gematigd en subtropisch klimaat.

  

 

Bloem1.kleinVoor het relatief kleine Jamaica is het aantal plantsoorten verbluffend. Onderzoek heeft aangetoond dat er 800 soorten planten zijn (waaronder 200 soorten orchideeën). Een groot deel van de flora en fauna op Jamaica is nergens anders te vinden op de wereld. In de mistige Blue Mountains betreedt u een wereld waar de meest pittoreske plekken ter wereld te vinden zijn. Agapanthus en lelietjes van dalen groeien tussen een bonte verzameling van azalea’s, hudrangea en cymbidium orchideeën in vele privé en publieke tuinen. Een grote variatie aan wilde planten, zoals bromelia’s, orchideeën en boomvarens.

 

 

Botanische tuinen

PalmboomStop een zaadje in de Jamaicaanse grond en binnen de kortste keren staat er een plant. Jamaica is dankzij het tropische klimaat rijk gezegend een bonte vegetatie. De kolonisten voegden daar in de 18de eeuw bomen en planten uit allerlei uithoeken van de wereld. Captain Bligh bijvoorbeeld haalde vruchtbomen naar Jamaica. De ackee en breadfruit vormden lange tijd de voornaamste ingrediënten van het dagelijkse menu van Jamaicaanse huishoudens in die tijd.

In de loop van de 18e en 19e eeuw werden door Jamaicanen van Britse afkomst botanische tuinen aangelegd. Variërend van Hope Gardens, de moeder van de Jamaicaanse tuinen, tot kleinere, meer recent aangelegde tuinen, is in elk deel van Jamaica wel een botanische tuin in de buurt die de moeite van een bezoek waard is. 
Veel Jamaicaanse prive-tuinen worden met zorg, trots en aandacht verzorgd. Elke stad en parochie heeft zijn eigen tuinclub en horticulturele verenigingen waar tuinliefhebbers bij elkaar komen.

 

Overzicht van de botanische tuinen

De oudste botanische tuinen liggen bijSpring Garden, nabij Gordon Town in St. Andrew. Het grondgebied was van Hinton East, een Jamaicaan van Engelse afkomst. Deze advocaat en lid van het Jamaicaanse Huis van afgevaardigden, wist 600 nieuwe planten op Jamaica te introduceren, aangevoerd met zeilschepen vanuit Japan, Zweden en Brazilië. Zeventien jaar lang bracht East zelf planten mee van zijn overzeese avonturen.

De Bath Botanical Gardensliggen in de stad Bath in St. Thomas. Hier speelt het verhaal over een gewonde en weggelopen slaaf zich af, wiens wonden onmiddellijk heelden toen hij zich baadde in de nabij gelegen zwavel rivier. De arts Thomas Clarke hield toezicht op de helende bron in Bath. Hij was erg geïnteresseerd in de medicinale krachten van planten en hij haalde veel heilzame planten uit o.a. China en India zoals de Luchee uit China, de Otaheite Apple plant uit Tahiti, de Pink Poui uit Tuinee en de Royal Palms uit Cuba.

De Castleton tuinenin St. Mary liggen in een diepe vallei waar de Wag Water River regelmatig voor overstromingen zorgt. Castleton werd eind negentiende eeuw de rijkst gevulde tuin van de Caribbean en de meeste spectaculaire van het westers halfrond. Hier werden de Spathodea en Poinciana geïntroduceerd, de Bombay mango en de navelsinaasappel. In 1897 stonden er bijna 200 soorten palmbomen in de Castleton tuin.

De Royal Botanical Gardens(Hope Gardens) zijn opgezet als proeftuin en als recreatiegebied voor Kingston. De overheid liet er nieuwe varianten bamboe kweken, teakhout, Libanese koffie, cacao uit Trinidad en ananas. Bezienswaardig zijn in het oostelijke gedeelte van de tuin vele prachtige bomen, waaronder Eucalyptus uit Tasmanië, Red Birch van Jamaica en Mauve Jacaranda uit Brazilië. Hope Zoo is gelegen in hetzelfde gebied als de botanische tuin. Deze dierentuin toont een brede variatie aan diersoorten, zoals slangen, knaagdieren, leguanen en zoogdieren uit de hele wereld.

De Cinchona Gardensliggen 1500 meter hoog in de Blue Mountains. De Cinchona is een kinini-houdende boom uit de hooglanden in Peru. Kinine-export was winstgevend voor jamaica in de late 19e eeuw. In deze tuin zijn er vele andere prachtige bomen en planten zoals de Blue Mountain Juniper Cedar, Kamferbomen, mediterrane Kurkeiken, palmbomen, lelies, geraniums, rozen, dahlia’s en Arum lelies.

Er zijn ook nog een aantal recent ontwikkelde kleinere tuinen zoals: Coyaba River Garden, Cranbrook Flower Estate, The enchanted Gardens en Shaw park Gardens in Ocho Rios, Atherny Gardens in Port Antronio en Lethe Estate in de buitengebieden van Montego Bay. Ze tonen weelderig groene tropische bomen en bontgekleurde exotische bloemenpracht.