Vogels

Jamaica is een paradijs voor vogelspotters. Jamaica kent wel 200 vogelsoorten met meer inheemse soorten dan ieder ander Caribisch eiland. 25 soorten komen alleen op Jamaica voor. De nationale vogel is de Red-Billed Streamertail Humming Bird (Trochilus Polytmus) ofwel roodgebekte zwaluwstaart kolibrie. Deze Doctor Bird komt alleen op Jamaica voor. De mannelijke Doctor Bird is levendig gekleurd in een blauw-groene vacht met een lange schaarvormige zwiepende staart. Zijn habitat is divers. Hij leeft zowel op zeeniveau als in de toppen van de Blue Mountains. Dit vogeltje is een veelgebruikt nationaal symbool geworden. U komt hem tegen op bankbiljetten en ook in het logo van Air Jamaica.

 

 

Jamaican Tody - R.Miller.site 1356 0023-500-475-20150615100246Twee andere bijzondere vogelsoorten zijn de geel gebekte papegaai en de zwart gebekte papegaai. Deze veelkleurige vogels zijn voornamelijk te vinden in de Cockpit Country, Jamaica´s meest ongerepte en ruwe natuurlijke leefomgeving. Als het niet lukt om ze in de vrije natuur te spotten, dan kunt u ze ook bekijken in Hope Zoo in Kingston.

 

Een meer bekende verschijning is de Cling-cling of Shiny Black. Deze ’terrasvogel’ treedt in de buurt van openlucht restaurants als kruimeldief op. Goed vertegenwoordigd is ook de John Crow, deze vogel is het symbool van angst en mysterie. Een verhaal wil dat deze buizerdachtige genoemd is naar een predikant die zijn zwarte mantel uitspreidde als de vleugels van een vogel en wiens nek en gezicht rood aanliepen tijdens het preken. Enkele jaren geleden kroop een aantal Jamaicaanse communes ineen van angst omdat ze bezoek kregen van drie John Crows op een lijkkist op wielen die met grote snelheid over het eiland raasde. Het verhaal is nooit officieel bevestigd, maar sindsdien hebben de Jamaicanen weer een heilig ontzag voor de John Crow.

 

Vele regenboogkleurige vogels zijn op afspraak te zien in het Rocklands Feeding Station, even buiten Montego Bay. Vogelliefhebber Lisa Salmon voert al tijden lang elke avond de vogels op hetzelfde tijdstip in haar tuin die speciaal is aangelegd om een bonte verzameling van vogels te lokken. Zwaluwstaarten, Jamaican Mango’s, Yellow-faced grassquits, kolibries, Saffron vinken en Caribische duiven behoren tot de vaste deelnemers van het avondmaal.

 

Moerassen en rivierbeddingen trekken een groot aantal vogels aan die waden door de ondiepe wateren. Het Great Morass, de wetlands nabij de stad Black River (90 minuten zuid oostelijk van Negril met de auto) is het bezoeken waard. Het is mogelijk om boottochten over de Black River (de langste rivier van Jamaica) te maken en vanaf het water de flora en fauna te bewonderen. Hier vindt u Blauwe reigers, Driekleurige reigers, bruine pelikanen, verschillende visdieven en steltlopers.

 

Vogelobservatie tochten met gids zijn overal mogelijk op Jamaica. U kunt ook alleen de Cockpit Country, Mandeville en Strawberry Hill in trekken. Een uitstekende informatie bron is de Gosse BirdClub, de oudste ’wildlife’ club.

 

Rocklands Bird Sanctuary (in Montego Bay) organiseert excursies, wandelingen waarbij u heel veel vogels kunt spotten. Voor meer informatie, bel (876)383-5109.

 

Andere dieren

Hagedissen, Coneys (soort knaagdier), kikkers en leguanen zijn dieren die rondscharrelen in de vrije natuur van Jamaica. Er zijn ook wel slangen, maar dat zijn gelukkig geen gifslangen. De vijf soorten landslangen houden zich meestal angstvallig verborgen. De grootste slang is de Yellow Snake.

 

Hagedissen ziet men vaak, omdat ze veelal in en om de huizen en tuinen leven. De Anole hagedis kan van kleur veranderen, afhankelijk van zijn emoties. Hij kleurt van helder groen tot donker bruin. Croaking hagedissen hebben zuignappen aan hun pootjes waardoor ze tegen de muren op kunnen lopen en aan het plafond kunnen hangen.

 

De Coney (een kruising tussen een rat en een grote bruine cavia) en de leguaan zijn zeldzaam geworden door de komst van de mongoose uit India. Dit dier is ooit ingevoerd om de populatie veldmuizen uit te dunnen, maar eenmaal op Jamaica vielen de Coney en leguaan ook ten prooi aan het jachtinstinct van deze rover. De weinige leguanen en Coney’s zijn te vinden in de John Crow Mountain Range. 


P9070074De Amerikaanse krokodil, waarvan men zegt dat hij mensen niets doet, blijft een intrigerend dier. Deze reptielen die zeer groot kunnen worden, leven in de moerassen aan de zuidkant van het eiland. Het dier schijnt   schuw te zijn en niet agressief, mits het niet wordt bedreigd. Een paar honderd krokodillen leven in de moerassen van de Black River en elders. Ze worden tegenwoordig door de wet beschermd. De manatees (zeekoeien), zeer zware walrusachtige dieren, proberen te overleven op de zuidkust van Jamaica. Hun aantal is drastisch gedaald tot 50 of minder exemplaren.

 

Jamaica huisvest ook meer dan honderd verschillende soorten vlinders. De meest kleurrijke is de Papilio Homerus, de zwart met geel gekleurde Zwaluwstaart. Dit is tevens de grootste van alle zwaluwstaartvlinders in zowel Noord-, Zuid-, als Midden-Amerika. Deze vlinder is gezien in de Cockpit Country en de Blue Mountain Range.Homerus Swallowtail - V.Turland.site 1356 0022-500-375-20150615100245

 

Er zijn 25 soorten onschuldige vleermuizen op Jamaica. Ze worden Rat Bats genoemd. Ze leven in grotten en bossen en leven van fruit en insecten. Er is een grote vleermuis soort die van vis leeft. Deze kan een enkele keer gezien worden nabij het wateroppervlak in de haven van Kingston als hij op zoek is naar voedsel.

 

Dan zijn er nog meer dan een dozijn soorten kikkers - grote en kleine - die in het water of in bomen leven en meer dan vijftig soorten vuurvliegjes. Hun heldere licht is goed zichtbaar wanneer het schemert.